Nu är det här, kravet som marknaden pratat om i över ett år, kravet som enligt vissa kommer kyla ned marknaden, kravet som enligt andra kommer elda på marknaden ytterligare. Vi som lever efter 1 Juni kommer få se, men redan nu kommer jag ge min bild av amorteringskravet.

I botten är det sunt att amortera. Det är sunt att betala tillbaka sina skulder. Vi gör det på våra billån, studielån, kreditkortslån osv så varför skulle vi inte göra det på våra bostadslån?

Min tro är att amorteringskravet kommer att påverka marknaden, om vi lämnar synen på hur det kommer påverka priset och istället tittar på utbudet så tror jag utbudet kan gå ned ytterligare till följd av amorteringskravet. Amorteringskravet kan öka inlåsningen i marknaden ytterligare vilket skulle resultera i lägre utbud vilket i sin tur ökar konkurrensen ytterligare om de objekt som finns. Det som under de senaste åren drivit marknaden har förutom en underliggande bostadsbrist varit främst två saker, låg ränta och lågt utbud. Familjer kommer fundera både en och två gånger innan de flyttar, för omfattas man inte av amortering idag, men gör det vid en flytt, då blir förändringen påtaglig. Då tror jag att många kommer välja att bo kvar.

Kontentan av mitt resonemang är, utbudet kommer bli lägre vilket kommer göra att priserna hålls uppe. Skulle utbudet öka kommer amorteringskravet fungera som avkylare på marknaden och då tror jag vi ser en prisjustering nedåt.
Jag kommer få anledningar att återkomma till denna fråga som kommer bli mycket spännande att följa.