Vi har sedan någon månad lagt den varmaste sommaren man kan minnas bakom oss, en sommar som aldrig verkade ta slut. Nu är den slut och vi är nu inne i hösten, en höst som började med ett ganska kyligt val, eller vad ska man kalla det? Snart har det gått en månad och det enda som skett är att vi, åtminstone tillfälligt, har blivit av med vår sittande statsminister, frågan är om han snart är tillbaks eller om vi ser en ny stadsminister. Min gissning är att det blir nyval.

Bostadsmarknaden känns bättre nu än den gjorde när vi gick in i sommaren, den känns starkare och köpare och säljare verkar stå mycket närmare varandra. Vi matas med statistik där kurvan nu börjar peka uppåt igen. Jag tycker det är för tidigt att prata om trendbrott, men en stabilisering ser vi definitivt. Den delen av marknaden som kanske har det tuffast är nyproduktion, här finns det fortfarande stora problem och det beror till stor del på att det är svårt för dessa aktörer att snabbt anpassa sig prismässigt. Byggherrar försöker in i det längsta undvika prissänkningar och vi ser istället erbjudande om avgiftsfria månader/år.

Jag tror att vi kommer se en fortsatt stabilisering under hösten och vintern, jag tror inte vi ser några stora förändringar varken upp eller ned prismässigt. Det som kan komma att påverka statistiken negativt är i det fall nyproduktionen börjar sänka priserna drastiskt, vilket inte är omöjligt. Nyproduktionsprojekt som är byggstartade måste på ett eller annat sätt säljas, ytterst få aktörer har möjlighet att konvertera till exempelvis hyresrätter.

Min slutsats är fortsatt stabilisering under hösten och vintern på vanliga marknaden och en fortsatt nedgång på nyproduktionsmarknaden. Jag kommer i mitt nästa inlägg helt fokusera på nyproduktion och då lyfta fram projekt som klarar även denna marknaden.