Statistik visar på stigande priser nästan 4 % senaste tre månaderna om man tittar på bostadsrätterna. Nu spekuleras det i om ett kommande skuldkvotstak stressar marknaden, alltså spekulanter som vet att de kommer får det svårare att byta bostad vid ett skuldkvotstak nu vill köpa innan det ev träder i kraft. Jag tror inte att det är anledningen, många banker tillämpar redan skuldkvotstak samt att de flesta banker är restriktivare vid utlåning än tidigare.

Det skulle inte förvåna mig om vi ser ytterligare en reglering, men vad jag inte förstår är hur man inte kan se att för varje reglering man gjort så har man låst marknaden lite mer. Låsningen är tvärtemot det som skulle behöva ske; vi får en mindre rörlighet vilket hämmar hela marknaden, vi har ett läge där vissa bor för stort och vissa bor för smått, detta är inte hela problemet men en del av det.

Regeringen bör i kombination med vissa regleringar hitta flyttstimulanser. Det som sker just nu är att läget blir lite låst i marknaden, vilket skapar ett underskott av objekt vilket leder till ökade priser.

Nog om detta, vad tror jag då om marknaden framåt? Jag vidhåller att den kommer vara bra under förutsättning att vi har ett fortsatt lågt utbud, men jag höjer ett varningens finger för en nedgång så fort vi får ett större utbud. Ett större utbud som kommer plötsligt kommer ge oss osålda objekt vilket gör ett ännu större utbud och då har vi en sättning.