Viktigt att tänka på inför ditt bostadsrättsköp

Viktig och bra artikel i dagens DI (2016-12-13) http://www.di.se/nyheter/forskare-varnar-bostadsrattsforeningar-tickande-skuldbomb/ , som ifrågasätter hur våra brf:er egentligen mår.

Detta är en mycket viktig fråga framförallt för våra yngre köpare som upplevs relativt ointresserade av föreningen och dess ekonomi. Jag fördjupar mig inte i hur stort eller litet problemet är, utan ger här nedan istället lite viktiga punkter att tänka på vid köp av Brf, vad skall man titta på i årsredovisningen mm.

  • Första punkten och den absolut viktigaste, hur är skuldsättningen, här är det viktigt att titta på skuld/kvm. För att räkna ut skuld/kvm tar man totala låneskulden/totalbostadsyta.
  • Hur är husets skick? Givetvis svårt att avgöra genom att bara gå på en visning. Lite hjälp får man om man tittar i årsredovisningen, här brukar stora renoveringar anges, i en BRF är ex på stora renoveringar tex takomläggning, byte av fönster, stambyte, byte av elstigare, värmesystem mfl. Fråga mäklaren om kommande renoveringar, vet inte mäklaren be om kontaktuppgift till föreningen.
  • Hur ser kassan ut, klarar föreningen några akuta skador om de skulle uppkomma? Hur stor kassan behöver vara beror helt på hur stor föreningen är.
  • Finns det några hyreslägenheter kvar kan man se dessa som en dold tillgång (flyttar hyresgästen kan föreningen sälja lägenheten).
  • Om det finns lokalhyresgäster, titta på hur långa hyresavtal och fundera huruvida lokalen skulle vara svår att hyra ut om hyresgästen flyttade. Om föreningens ekonomi är väldigt beroende av en lokalhyresgäst är ovanstående kontroll väldigt viktig, är det några förråd man hyr ut är ovanstående frågor inte viktiga alls.

En kort sammanfattning ger några tumregler:

Har föreningen hög skuldsättning ska huset vara i gott skick.

Har föreningen flertalet hyresrätter kvar så är högre skuldsättning helt ok.

Har föreningen väldigt låg skuldsättning men samtidigt står inför stora renoveringar, sätt dig då in i vad de renoveringarna kan tänkas kosta, och med dem betalda hur ser skuldsättningen ut då?

Lycka till i jakten på ert drömboende.

Prata alltid med någon i föreningen inför ditt köp, ingen vet mer än sittande styrelse om vad som är på gång.