mail2 google google-plus facebook facebook2 instagram spotify twitter rss rss2 youtube vimeo flickr flickr2 tumblr tumblr2 linkedin linkedin2 pinterest pinterest2 home2 home5 pencil pencil2 file-empty sync sync2 return return2 download2 upload2 enter-up enter-down enter-left enter-right exit-up exit-down exit-left exit-right enter-up2 enter-down2 enter-vertical enter-left2 enter-right2 enter-horizontal exit-up2 exit-down2 exit-left2 exit-right2 cross menu list list2 list3 exclamation question check cross2 plus minus percent chevron-up chevron-down chevron-left chevron-right chevrons-expand-vertical chevrons-expand-horizontal chevrons-contract-vertical chevrons-contract-horizontal arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right arrow-up-right arrows-merge arrows-split arrow-divert arrow-return expand contract expand2 contract2 arrow-up-circle arrow-down-circle arrow-left-circle arrow-right-circle chevron-up-circle chevron-down-circle chevron-left-circle chevron-right-circle link
2-4 | 49-140

MARKETENTERIET – RINDÖ – VAXHOLM

Mitt i det strama, ordnade regementsområdet ett stenkast från Rindö hamn sticker Marketenteriet ut som en varmt lysande lanterna. En vacker, kulturminnesmärkt timmerbyggnad med ett nationalromantiskt formspråk som vi med varsam hand förvandlar från militär matsal till tio helt unika bostadsrätter.

När Åke Sundvall nu tillsammans med Vasallen restaurerar och bygger om Marketenteriet till bostäder görs det med både respekt och ödmjukhet inför uppgiften. Med varsam hand återskapas huset till dess forna glans och det tillförs samtida finkänsliga tillägg för att skapa tio unika lägenheter, varav flera med egen ingång, uteplats och balkong med magnifik utsikt över havet.

På Rindö är det lätt att känna historiens vingslag. Överallt syns spår efter Vaxholms Kustartilleriregemente med sina anrika kasernbyggnader som påminner om tiden då Rindö utgjorde en viktig försvarspunkt för Stockholm. En av dem är Marketenteriet som uppfördes år 1909 efter ritningar av arkitekten Erik Josephson. Dess ursprungliga funktion var mäss för underofficerare och manskap vilket innebar att matsalarna var de centrala rummen i byggnaden. Genom åren har otal värnpliktiga och officerare ätit, dansat och firat högtider i husets salar och salonger.

Att Marketenteriet använts som restaurang och nöjesbyggnad syns på arkitekturen som fått ett friare, jugendinspirerat uttryck i kontrast till regementsområdets strama, klassicerande putsarkitektur. En symbol för fritiden inom den dagliga, disciplinerade rutinen som märks på den varma faluröda fasaden, de höga rumshöjderna, pampiga trapporna och de enorma fönsterpartierna. Vackra, kulturbärande element som gör Marketenteriet så speciellt och som bevaras för att kunna skapa stilfulla bostäder med själ och karaktär.

Marketenteriet 1917

Arbetet med att återställa huset till sin ursprungliga karaktär har handlat mycket om detektivarbete. Det har grävts i arkiv efter gamla fotografier och originalritningar, rivits bort lager efter lager på jakt efter svunna tiders tapeter, skrapat fram färgrester och hittats spår efter de tjusiga salongernas och samlingssalarnas storhetstid. Pärlspont i lindblomsgrönt, mörkt ådringsmålade halvfranska spegeldörrar, järnoxidröda och mörkgröna fasaddetaljer i trä, dramatiskt mörka, storblommiga tapeter mot eleganta bröstlister och snidade träpelare som likt trädkronor bär manskapsmässens tak berättar om tiden kring sekelskiftet och den svenska nationalromantikens grundideal.

Under resans gång har man lyckats behålla de vackra originalfönstren, bevarat trapporna nötta av skor som trampats i över hundra år, åter öppna upp rymden och varsamt addera nya detaljer och material som smälter in i det gamla. En pånyttfödelse som resulterat i tio fantastiska lägenheter – var och en med sin speciella karaktär och charm.

 

PROJEKTETS HEMSIDA

Fakta om projektet

  • Område: Rindö Hamn
  • Kommun: Vaxholm
  • Boendeform: Bostadsrätt
  • Antal rum: 2-4
  • Boarea: 49-140
  • Status: Försäljning pågår

Intresseanmälan - projekt

Instagram